Tepisi

Robna kuća VAŠ DOM-Kovin nudi veliki izbor tepiha, preko 300 dezena, pored Sintelonovog programa tepiha, tu su i tepisi iz Belgije, Sirije i Turske. Da bi izgled vašeg tepiha ostao čist i svež, potrebno mu je pružiti određen stepen održavanja.

* Za adekvatno održavanje tepiha, potrebno je raditi redovno usisavanje, redovno čišćenje i odstranjivanje prosutih tečnosti u što kraćem roku.

Tepisi

* Da bi se proizvodi eksploatisali ravnomerno po celoj površini potrebno je jednom do dva puta u toku godine proizvode okrenuti u krug za 180 stepeni. Periodično čišćenje “pranje” vršiti jednom do dva puta godišnje na sledeći način: Očistiti tepih usisivačem a zatim u kofu sa vodom uspite količinu šampona za tepihe prema uputstvu proizvođača sredstava za šamponiranje.Mešanjem vode i sredstva ćete stvoriti penu, te pomoću sunđera i pene očistiti gornji sloj (flor) vašeg tepiha. Pri tome morate paziti da se ne nakvasi donji deo tepiha vodom da se ne bi oštetila apretura (sredstvo koje je naneto na donji deo tepiha a koje služi za učvršćivanje petlje) te da ne dođe do deformacije tepiha. Nakon šamponiranja nemojte gaziti po tepihu dok se ne osuši, odnosno dok mu je vlažan flor.

 

nirvana-big* Mrlju treba što je moguće pre, a najbolje odmah, odstraniti i ne dozvoliti da se osuši. Sa čišćenjem se počinje uvek od spoljnih ivica mrlje prema sredini, jer u suprotnom zaprljana površina se samo povećava. Po pravilu treba izvršiti probna čišćenja na nekom neupadljivom mestu (np. pod krevetom) da bi se proverio uticaj sredstva za čišćenje na tepih. Mrlje koje se rastvaraju u vodi tretiramo sa čistom krpom i nekim finim sredstvom za pranje. Na taj način otklanjamo najveći broj mrlja. Mrlje od kafe, čaja, pića i dr. mogu se prvo upiti suvom tkaninom ili papirnim ubrusom. To mesto zatim posuti štirkom u prahu ili jestivim skrobom i kada se osuši dobro ga očistiti usisavanjem. Ukoliko se odmah reaguje po nastanku mrlje čak ni od crvenog vina nebi trebalo da ostane mrlja. Eventualno nakon usisavanja obraditi četkom potopljenom u sapunici.

* Tepih ostaviti da se osuši u prostoriji – nikako na suncu, i nakon sušenja usisati tepih.

* Važno: nikada tepih ne prati crevom i natapati ga u potpunosti vodom, jer se time narušava sama struktura tepiha i dolazi do deformacija tepiha.
* U suve mrlje treba utrljati glicerin i ostaviti da deluje preko noći.

* Mrlje od mleka, kakaa, kremova i sl. – gotovo odmah se mogu otkloniti ako su sveže uz pomoć sunđera i mlake vode.

* Masne mrlje obrađivati benzinom za pranje ili nekim sličnim organskim rastvaračem. Kod primene ovih sredstava treba postupati pažljivo da se ne bi oštetila vlakna i apretura.

Sintelon logo 2011